úterý 21. dubna 2015

vysévám

... na poslední chvíli. Tedy, vysévala jsem v pátek 10.4.. Nějak nezbýval čas ... ale třeba se vám bude hodit pár tipů, co a jak.

Výsevní substrát - buď koupený, nebo propařit vlastní vyzrálý kompost nebo jinou zeminu v troubě, nebo mikrovlnce. Jednak se zničí zárodky plísní a taky případná semínka plevele.

Správná semínka  - pokud koupená, tak zkontrolovat datum použitelnosti.

Správné podmínky. Mladé rostlinky potřebují světlo, ale né polední úpal, protože malé množství substrátu a hlavně povrchová vrstva snadno vyschne. Vody přiměřeně ... vlhko, ale né bahýnko, pak hrozí hniloby. A pozor na další věc ... některá semínka se nezasypávají, potřebují klíčit na světle ... obvykle je to napsané na pytlíčku ... namátkou třeba lobelka.

Kam? Velká semena vysévám obvykle přímo do květináčků, nebo sadbovačů po jednom (dvou) kusech (tykvičky, hrachor, černookou zuzanu, ...). Drobná semínka do různých plastových misek, třeba od masa, zmrzlin). A nezapomeňte na jmenovky. A taky pozor na skřítky záškodníčky, co je s oblibou vytahují a vyměňují ;-)

Samovýsev ... nebo s trochou dopomoci ;-) Semínka, které mám ve větším množství, protože si je třeba sama posbírám rozhodím na vhodná místa ...
Čemeřici jsem vyklepala kolem mateřské rostliny ... listy matky semínka přistíní a příští rok už můžete přesazovat ... a nebo ten další, čemeřice s růstem nespěchá. Na fotce jsou semenáčky z loňských semínek ... ty s dvěma děložními lístky, a z předloňských ... ty s pravými lístky.

 


Orlíček vyklepu do záhonu mezi trvalky ... pak ho stačí nevyplet ;-)
Mavuň jsem loni při sběru semínek pro kamarádky jen vytřepala po okolí, a za chvilku budu přesazovat na nový záhon.
Stejně to dělám s některými letničkami, jako je hledík, afrikán, nikandra, sluncovka, tařicovka, slézovec, krásenka


No a aktuálně ... vzchází cínie, slaměnky, smilek, brokolice, bazalka, ... takže cca týden po výsevu (fotky z 19.4.)

slaměnky

lobelky

smilek

astry


cínie
 A něco aktuálního kvetení a rašení












3 komentáře:

  1. Joli, díky za sdílení semínkových zkušeností :-) Řadu věcí znám, některé věci zkusím příště udělat jinak (myslím tím třeba vysévání přímo na stanoviště). Zaregistrovala jsem, že máš mavuň - já po ní už hodně dlouho toužím a nemohu ji sehnat, jen semínka a ty se mi nedaří vypěstovat. Mohla bych Tě poprosit o zaslání 1 - 2 rostlinek poštou (poštovné vč. odměny bych poslala samozřejmě na účet předem)? Pokud to není příliš troufalá žádost, dej mi prosím vědět na mail a domluvíme se. Krásný večer A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Napíšu to sem ... třeba se to někomu taky hodí ... tu mavuň je třeba přesadit rychle a moc neponičit bal, má kůlový kořen a málo postranních kořínků, obvykle zavadne, ale většina se časem vzpamatuje. Poštou bych tyhle vytahané semenáčky neposílala, ale když vydržíš, nachystám je do květináčků a pošlu až pořádně zakoření ... pak tu přepravu přežije v pohodě.

      Vymazat
    2. Já vydržím :-)) Dík moc. A.

      Vymazat